Rabu, 04 November 2015

Batu Buah Pinggang Sakit

Batu Buah Pinggang Sakit

Sesiapa pun boleh terjejas oleh batu karang; tiada siapa yang tahan minda kebas kesakitan yang dikaitkan dengan batu karang. Apa yang menyebabkan batu karang menjadi begitu pedih? Pergerakan pisau cukur yang diasah batu kalsium perlahan-lahan bergerak dari buah pinggang melalui saluran kencing. Aliran air kencing anda akan menjadi sebahagiannya disekat tekanan yang semakin meningkat dan kesakitan, sentiasa menolak batu itu melalui saluran kencing. Demam, seram sejuk, rasa sakit sakit dan berlebihan merupakan beberapa gejala yang mungkin anda alami sebagai batu berlalu. Lelaki lebih mudah terdedah kepada batu buah pinggang daripada perempuan. Batu buah pinggang yang paling biasa berlaku dalam individu yang terdiri daripada 30 hingga 50 tahun.

Batu karang boleh membentuk apabila kira-kira biasa air, garam, mineral, dan bahan-bahan lain yang dijumpai dalam perubahan air kencing. Bagaimana kira-kira ini menukar menentukan jenis batu karang yang anda ada. Kebanyakan batu adalah jenis kalsium, mereka membentuk apabila tahap kalsium dalam perubahan air kencing anda. Cara terbaik untuk mengelakkan kencing keseimbangan sehingga set adalah dengan meminum air yang banyak. Apabila anda tidak minum air yang cukup, garam, mineral, dan elemen-elemen lain di dalam air kencing boleh melekat bersama-sama dan membentuk batu. Ini adalah punca yang paling biasa batu karang.

Banyak keadaan perubatan boleh mengganggu keseimbangan normal dan menyebabkan batu buah pinggang untuk membentuk. Kemungkinan termasuk sindrom keradangan usus, penyakit Crohn, gout dan jarang peningkatan dalam hormon dari kelenjar paratiroid yang membawa kepada meningkatkan tahap kalsium. Ubat-ubatan preskripsi yang meningkatkan kuantiti kalsium dalam air kencing, seperti diuretik juga boleh meningkatkan kemungkinan batu-batu permata buah pinggang.

Jika batu anda adalah kecil, ia mungkin lulus keluar dari tubuh anda sendiri dalam masa beberapa hari atau beberapa minggu. Doktor anda mungkin akan meminta anda untuk minum banyak air - 2 hingga 3 liter sehari - dan menetapkan ubat kesakitan. Anda mungkin akan diminta untuk membuang air kecil melalui tapisan supaya batu itu boleh diperolehi semula dan dianalisis. Setelah komposisi batu yang diketahui, doktor anda boleh menetapkan ubat-ubatan atau mencadangkan perubahan diet untuk membantu mencegah batu karang lain. Jenis-jenis yang paling biasa batu karang adalah kalsium dan oxalate. Setiap jenis mungkin memerlukan diet yang berbeza. Ada makanan tertentu anda boleh mempunyai, dan makanan lain yang anda harus mengelakkan, untuk mengurangkan peluang yang anda akan mendapatkan batu lagi. Jika anda mempunyai batu karang sebelum ini, anda lebih cenderung untuk mendapatkan mereka lagi. Tetapi dengan mengikuti pemakanan yang merancang doktor atau pakar diet anda mencadangkan, anda boleh mencegah batu karang baru.

Tidak banyak sakit itu berbanding dengan kesakitan yang dikaitkan dengan batu buah pinggang. Jika anda telah cukup malang untuk didiagnosis dengan batu buah pinggang, maka anda menyedari kesakitan yang amat sangat yang mengiringi terdapat berlalu. Pacing, merangkak, lencong dalam kedudukan janin, tiada apa yang dapat membantu. Berikut adalah beberapa kaedah yang boleh membantu membuat lulus batu karang anda lebih tahan.

• Orang yang mengalami batu perlu minum 2 hingga 3 liter air sehari. Jika anda berasa loya, cuba mengambil sips kecil sekerap yang anda boleh. Ini akan membantu mengepam buah pinggang anda dan juga menggalakkan bahawa jisim buah pinggang untuk bergerak.

• Advil atau ubat lain yang mengandungi Ibuprofen akan membantu dengan keradangan yang disebabkan oleh batu itu (dan boleh digunakan sebagai tambahan kepada narkotik yang ditetapkan oleh doktor anda).

• Tambah asid sitrik sedikit air anda. Perah jus dari lemon segar atau menambah sepotong lemon. Asid sitrik boleh membantu untuk memecahkan komponen batu (kalsium dan garam).

• alkohol minum tidak adalah idea yang baik untuk membantu mengepam batu buah pinggang. Kerana alkohol adalah diuretik manis, ini akan menyebabkan anda membuang air kecil lebih kerap, dengan itu menjadi kering. Kandungan gula yang tinggi daripada minuman keras juga meningkatkan risiko mendapat jangkitan.

• Had atau menghapuskan diuretik seperti teh hitam, kopi dan minuman ringan. Ini hanya akan menyebabkan badan mengalami dehidrasi. Minum hanya air dan jus buah-buahan adalah cara yang selamat untuk pergi.

• Sapu haba. Haba yang membolehkan minda dan badan anda untuk memberi tumpuan kepada rangsangan tambahan, mengambil tumpuan penuh off sakit buah pinggang. Dapatkan pad pemanasan dan meletakkannya pada sumber kesakitan. Anda boleh cuba mengambil mandi panas, yang membolehkan air untuk menyembur ke kawasan yang tertindas. Ini boleh memberikan kelegaan sementara, kerana kaedah gangguan untuk badan anda. Haba yang bukan sahaja mengganggu fikiran tetapi juga melegakan tender, otot bengkak sekeliling buah pinggang. Ini membolehkan beberapa ketegangan otot untuk meringankan sehingga, menjadikan ia lebih mudah bagi batu untuk bekerja jalan ke bawah.

• Cari kedudukan yang selesa untuk berehat dan pulih daripada batu anda, tetapi pastikan untuk berjalan-jalan. Walaupun berjalan kaki sakit, mendapatkan beberapa aktiviti fizikal setiap hari atau anda risiko semakin serius, dan berpotensi kehidupan yang mengancam, darah beku di kaki anda. Anda mungkin mendapati bahawa duduk susu pada bantal adalah lebih selesa daripada berbaring di belakang anda.

Jika batu karang terlalu besar akan diluluskan secara semula jadi (6-7 mm diameter atau lebih besar), anda mungkin perlu mendapatkan rawatan dengan doktor anda untuk mengeluarkannya dengan kaedah lain seperti jasmani lithotripsy tambahan gelombang kejutan, ureteroscopy, Nephrolithotomy perkutaneus atau terbuka pembedahan. Jenis-jenis rawatan yang anda akan memerlukan boleh bergantung kepada saiz dan lokasi batu anda.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar